Facebook

2013-11-02

Vecka 24 - Dag 168

Nyss hemkommen efter en lång dag på jobbet och en hel natt i Stockholms uteliv. Klockan är straxt efter 04 på morgonen och jag har inte ätit något sedan jag tog min sista måltidsbar vid 19 tiden. Snacka om hungrig. Dålig framförhållning ledde också till att jag måste upp och handla frukost imorgon.. segt!

Det som också är dumt är att dansa med en stukad fot. Det känner jag av nu om inte annat. Visst, det var kul och så men frågan är om det var värt det. Nu ska jag smörja in fossingen och sen sova massor av timmar. Jag klarar knappt av att hålla ögonen öppna nu!

Att gå ut på krogen och vara nykter börjar bli tråkigt. Det är säkert den 7:e rundan jag är ute på och håller mig nykter. Man får ett annat perspektiv på utelivet. Jobbigast är ändå när man ska röra sig hem och allt tar mer än dubbelt så lång tid och dessutom är alla dräggiga och fulla.

Mot nya äventyr imorgon! Tjing så länge!

Jag med halsband ikväll:

2013-10-31

Vecka 24 - Dag 167

Släckt ner hela lägenheten, tagit av bandaget från foten och gjort mig redo för att somna in. När en tanke plötsligt dyker upp i mitt huvud! DU HAR GLÖMT BORT ATT BLOGGA!! Så nu sitter jag här och försöker skriva ihop något snabbt så att jag kan ta mig tillbaka till min sköna, varma och underbara säng!

Idag tränade jag med Anton och eftersom att min fot är trasig så fick det bli främst armar som gällde. Vi körde olika typer av armövningar och vikter för att jag skulle bli starkare och jag klarade vid ett tillfälle av att lyfta 10 kg med vardera arm.. något som jag inte lyckats med tidigare.. Det bör nämnas att jag är rätt svag i mina armar.

Tyvärr har jag åkt på förkylning jag också. Rethosta och jobbigt i halsen är inte vad jag behöver just nu. En viss feberkänsla har även en dykt upp till och från under dagen, jag hoppas att det går över snart för jag behöver vara pigg och alert!

När jag kom hem ikväll så hade alla byggställningar som stått runt huset de senaste månaderna rivits ner och det såg mer eller mindre ut som en krigszon! Otroligt skönt att ställningarna är borta för då kan man dra upp persiennerna igen och se ut utan att någon byggjobbare står o kollar på en när man flamsar omkring spritt språngande naken i lägenheten! Det blev riktigt fint på fasaden i alla fall, så dom har ju verkligen lyckats!

Imorgon är det tidig uppstigning och sen tid att gå och lägga sig. Så det gäller att planera måltiderna ordentligt!

Nu så.. äntligen.. sova!!

2013-10-30

Vecka 24 - Dag 166

Foten kändes bättre idag. Mycket tack vare att jag smorde in den med Voltaren gel innan jag somnade. När jag gick upp så lindade jag in den ordentligt så kändes det mycket mer stabilt. När jag sedan fick på mig både strumpor och skor så gick det att gå utan krycka och så blev det.

Frukosten idag... herre gud.. blääää.. men det är i sin ordning. Vill man gå ner i vikt så ska mat inte vara god. Hemskt ändå att  kämpa så här länge. Men gårdagens hälsouppföljning och motivationssamtal gjorde verkligen något med mig. Fick höra vissa små meningar som gjorde stor skillnad, jag förstår inte hur Frida bär sig åt för att hitta just dom små rätta sakerna att säga!

Sen så var det mängden frukost.. ett glas yoghurt med müsli var allt.. äpplet åt jag först vid 11 tiden efter morgonens möten. Vid 12 så blev det lunch med ett gäng kollegor. Cesarsallad med för mycket kyckling och bacon och för lite sallad.. går ut fel.. jag kan inte göra så. Imorgon gör jag om och gör rätt.. lunch med Piotr bokad så då får det bli salladsbuffé med något random.

Under dagen så har jag känt mig hungrig. Vid 15 tiden  blev det ännu en frukt, en mandarin. Vid 16 respektive 19 så blev det chokladbar som vanligt. Att äta så begränsat motiverar mig nästan att jag inte är klar med min resa riktigt än och att det är långt kvar till mål!

Idag har jag dessutom haft ont i halsen. Någon form av förkylning på ingång. Inte bra med tanke på att jag vill träna! 2011 hörde en gammal klasskompis av sig och ville ut och springa med mig.. då kunde jag inte för att jag inte ville riskera att skada mina knän. Nu har jag tagit kontakt och vi ska boka en löptur i ursvik när jag mår bättre!

Imorgon ska mina kompisar i styrelsen komma hit och inspektera min lägenhet och främst mina fönster. Så borde städa nu ikväll innan jag går och lägger mig så att det ser rent ut imorgon. Orken är inte direkt stor dock. Men det är bara att ta sig i kragen och köra!

Hörs av imorgon, lång dag väntar även då.

2013-10-29

Vecka 24 - Dag 165

6 månaders uppföljning och nystart!
Idag var det så dags för min halvårsuppföljning. Sedan jag började har jag tappat 17 cm i midjan och nu är det bara 102 cm runt om. Totalt har jag just nu tappat 35 kilo. Konditionen är som ni läste igår på topp. Men, vid dagens träff låg fokus på hur jag på kommande tre månader ska komma i mål och nå min målvikt! 

En snabb egenanalys visade att matvanorna inte är tillräckligt bra för att jag ska ha en optimal viktnedgångstakt. Tanken är att jag ska tappa 1,5 - 2,5 kilo i veckan på dieten just nu, vilket jag inte gör. Jag går helt enkelt ner i vikt för långsamt. För att jag ska lyckas med hela min viktresa så är det av mycket stort värde att jag når målvikt så snart som bara möjligt. 

Idag väger jag 98,2. Det är en vikt jag vägde senast 2006. Nu måste jag ner i vikter jag inte vägt sedan jag varit barn, jag måste gå från överviktig till normalviktig (även om jag är jätteviktig :o).

Så idag blev det ett kort erkännande av alla nuvarande brister och därpå åtgärder för att motverka detta.

  • Idag äter jag smaksatt yoghurt som innehåller dolt socker. För att motverka detta ska jag i två veckor äta naturell yoghurt till frukost för att se om det ger ett tydligt viktresultat. Fungerar det inte så ska jag köpa smaksatt yoghurt men med så låg sockernivå som bara möjligt.

  • Müslin har  varit rätt bristfällig. Jag har ätit Axas "Gold" variant tidigare och nu går jag över till den mer naturella varianten. Fungerar inte den så ska jag köpa Müsli som har låg sockerhalt framöver, det finns gott om bra müsli bara det att jag inte valt rätt!

  • Sen var det måttet på portionen. Idag äter jag en halv förpackning yoghurt till frukost, det motsvarar ca 5 dl. Rekommendationerna är 2 dl! Det fick jag lära mig idag och det är bara att göra om och göra rätt. Förslagsvis så använder jag en liten tallrik eller så blandar jag müsli och yoghurt i ett halvstort glas.

  • Lunchrestauranger i all välmening. En av de thailänska restaurangerna jag älskar vid jobbet är jag numera bannlyst ifrån. Den är helt enkelt för onyttig och främjar till dåliga rutiner och matvanor.  I övrigt så måste jag äta mer grönsaker och mindre kött än vad jag börjat göra. Hålla mig till handflatemetoden!
Nya målsättningar upprättade!
Sedan var det dags att finjustera målen efter de utmaningar jag har framför mig. 

Förbättring 1: Ombytt motion!
Före: 3 träningspass per vecka
Efter: 4 träningspass per vecka


Förbättring 2: Vardagsmotion
Före: 10 000 steg per dag
Efter: 8 000 steg per dag, dock lägst 4000 som absolut lägsta vid dåliga dagar.

Förbättring 3:
Före: Noll tolerans (inga kolhydrater och inga sötsaker)
Efter: Noll tolerans (med ett förtydligande att alkohol även omfattas av detta).

Förbättring 4:
Före: Rätt mat vid rätt tid
Efter: Portionsstorlek (rätt mängd frukost och handflatemetoden till lunch)

Förbättring 5:
Före: Blogga 1 gång per dag
Efter: Äta regelbundet


I praktiken innebär detta att jag numera i en övergångsfas kommer att bli hungrigare. Jag kommer få i mig betydligt mindre frukost än vad jag är van vid. Dessutom så kommer jag att få minska på proteinerna jag är van att äta till lunch så att jag faktiskt håller mig till rätt mängd! En yoghurt förpackning ska räcka i en vecka om jag tar 2 dl till frukost varje dag! 


Bloggen fortsätter tills vidare som vanligt. Dock så blir det inte längre ett krav att blogga en gång om dagen. Dock så vore det himla tråkigt att bryta den här trenden! 


Sist men inte minst så tänkte jag återkoppla lite från dagen i övrigt. Eftersom att jag skadade foten igår så har jag släpat på en krycka hela dagen! Att köra bil imorrse gick bra när jag väl fick tag på en bil med automat växellåda så att jag kunde växla, lite svårt med en trasig vänsterfot. Nu på kvällen så känns det helt klart bättre och snart är det dags att smörja in foten och gå till sängs. 




Det var allt för idag!
Puss o kram så länge!




2013-10-28

Vecka 24 - Dag 164

Måndag och gruppträff igen. Dagens ämne var ööh.. *tjuvkikar i övningsboken*.. att umgås kring mat och dryck! Vi var fyra stycken deltagare idag, synd med så låg närvaro i gruppen. Innan träffen så var det såklart invägning. Vågen stod på 98,2 kilo och därmed är jag nu officiellt under 100 kg!

Efter allt slitande så har jag nu nått delmål 2 på riktigt. Skönt att även Itrim-vågen ville ge med sig till slut!

När gruppträffen var över så var det först dags för att genomföra konditionstestet och därefter tänkte jag träna 30 minuter. Jag hämtade ut tidtagaruret i vanlig ordning och gick ut i regnet. På vägen ner mot startplatsen där man börjar köra så laddade jag spotify med Olympia med E-type i traditionell konditionstest-anda. Sen var det bara att börja gå så snabbt jag bara kunde.

Eftersom att jag inte hade en aning om vad jag hade för tid på förra testet så var det lite svårt att få en referens på tidtagaruret. Det enda jag visste var att jag var tvungen att gå så snabbt jag bara kunde och verkligen ge max. Svårt att inte gå över till jogging och hålla sig gående men det fungerade. 50 meter kvar så händer det som absolut inte får hända!

Jag trampade snett och stukade foten. Men som en krigare så var jag tvungen att komma in i mål oavsett vad! Så de sista återstående sekunderna haltade jag in i målet. Min första tanke var att jag är mentalt förberedd på en skada. Att jag inte skadats på 6 månader med aktiv träning är egentligen ett under! Till en början kändes det som att jag skulle klara tre varv i cirkeln utöver konditionstestet men efter en stund med foten i högläge så insåg jag att det inte riktigt var läge för det idag. Dessutom blev foten bara ömmare av att få vila en stund så jag gick ut och tog första bästa taxibil hem.

Men hur gick det då på konditionstestet, blev det någon förbättring?
  • Första gången jag gick testet så hade jag tiden 6 min och 19 sek. Då ansträngde jag mig som ett djur och kom verkligen i mål på det som då var bästa möjliga tid.
  • Andra gången jag testade var för ett kvartal sedan. Tiden då var 5 min och 50 sek och även då kände jag att jag gjorde mitt bästa.
  • Idag var tredje gången och tiden blev 5 min och 22 sek. Alltså totalt nästan en förbättring på 1 minut på samma sträcka.
Det man gör med dessa tider är att man jämför dom mot det BMI jag hade när jag testades och därefter får man fram ett resultat. När jag kollade på tavlan så såg jag till min glädje att jag nu kommit in på grön nivå och att jag nu har bra kondition!

Imorgon väntar hälsouppföljning, dessutom ska jag vara ute på Bromma flygplats klockan 07:00 och hämta upp en samarbetspartner som kommer med flyget. Jag hoppas på att foten läker så pass mycket inatt att jag kan köra bil imorgon, annars har jag problems. Hej så länge!



2013-10-27

Vecka 24 - Dag 163

Kom nyss hem efter en bilresa från Halland. Hyfsat jobbigt att köra bil då det dels var kolsvart ute och dels så ösregnade det större delen av resan. Men nu sitter jag här, livs levande och bloggar igen!

Helgen börjar nu närma sig sitt slut och det är dags att börja förbereda vardagslivet igen. Imorgon väntar invägning och gruppträff, på tisdag är det dags för halvårsuppföljning med tillhörande revidering av mina mål. Denna gång är jag betydligt mer oförberedd än förra träffen och av den anledningen har jag bokat om så att jag kommer köra 50 minuter istället. Jag tog ut ett motivationssamtal och använde det vid hälsouppföljningen för att få mer tid då jag tycker att 25 minuter är lite för lite tid för en uppföljning. Dessutom måste jag hinna med konditionstestet innan så att jag ser hur den har förbättrats.

Idag så har jag och min syster Isabelle sprungit 5,7 km tillsammans. Häftigt att få springa med sin syster och kunna hålla samma tempo som henne. Det var en blandning av löpning i terräng som på asfalt. När vi blev trötta så körde vi lite intervall. Överlag så var det ett skönt pass och jag kände att jag var rätt mör i benen efteråt men att om jag ville så skulle jag säkert orkat någon kilometer till. Så milen till nästa sommar är inte omöjligt!

Sedan var det lunch, hämta hästar ur hagen, duscha och packa resväska som gällde innan resan hem blev av. När jag packade resväskan och hade lite bråttom så kopplade mamma in super mario kart på nintendo wii spelet och vi tävlade. Riktigt roligt att få spela det spelet igen men varken jag eller mamma hamnade på prispallen i turneringen. Vi har helt enkelt blivit för stela för det där spelet.. när till och med datorn slår oss båda.

Underbar helg som sagt, men min älskade familj. Synd att det kräver 10 timmars restid av helgen för att komma ner. Nu väntar lite musik innan det är läggdags. Trevlig vecka!